El voleibol català està vivint un període de creixement i prova d’aquest fet és l’increment de llicències. L’augment és una realitat que, no obstant, no és equiparable a tot el territori. I aquest és precisament un dels objectius de la Federació Catalana de Voleibol: que aquest esport arreli al conjunt del territori. En aquest sentit, la FCVb treballa en un nou projecte per la promoció i creació de nous clubs en els territoris amb menys practicants com són les Terres de l’Ebre i les comarques de Lleida.
“El projecte neix perquè atès l’augment que tenim de llicències observem que, per una banda, tenim els clubs que ja existeixen i que per la seva tasca van creixent i també veiem que hi ha zones on neixen clubs nous per molts factors. I malgrat tot això hi ha dues zones com les Terres de l’Ebre i Lleida que no experimenten aquest creixement“, explica Maribel Zamora, presidenta de la FCVb.
El projecte ja s’ha engegat al sud de Catalunya gràcies al conveni signat amb el CV Roquetes, i a les terres de Lleida està previst que arranqui aquest inici d’any. El CV Roquetes, amb Agustín Rodríguez, lidera el projecte que comprèn les Terres de l’Ebre, el Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta. “Veient que estan una mica aïllats i que tenen uns desplaçaments molt exigents per a participar en competicions federades, vam pensar que la federació havia de ser més proactiva i havia de participar en la tasca de creació de nous clubs en aquestes comarques. L’objectiu és crear cultura de vòlei i que a mig termini es vagin creant nous clubs federats“, afegeix Zamora. Des de l’inici del conveni fa ara tres mesos s’han generat deu activitats extraescolars, s’ha contactat amb tots els grups i equips de voleibol de la zona i s’han generat escoles d’iniciació al CV Roquetes. Els resultats de moment són molt positius: s’han realitzat dues jornades escolars, amb una participació de 180 nois i noies des d’alevins fins a cadets a la segona de les jornades. També va haver-hi una exhibició de l’equip de Superlliga 2 del CV Roquetes que va generar molta expectació. En el transcurs del mes de febrer el projecte continua amb la formació de professors de les regions del Baix Ebre, Terra Alta i Montsià, mentre que la propera jornada de la Lliga Escolat tindrà lloc al març.
Pel que fa a Lleida, Zamora explica que la casuística és una mica diferent: “El territori és més gran i no hi ha només un club, en tenim varis a Lleida ciutat, però sí que és una província molt despoblada de vòlei. La filosofia és la mateixa: la federació fa una aportació econòmica per garantir que es fan accions, trobades, cursos d’entrenadors, captació a les escoles, entre altres accions, amb l’objectiu de posar llavors perquè sorgeixin nous clubs des de Lleida capital i expandir-nos més enllà en el màxim de municipis possibles“.