Camí d’Europa amb la Selecció Espanyola femenina absoluta

No cada dia s’aconsegueix la classificació per un campionat d’Europa. En el cas de la selecció femenina absoluta de voleibol han hagut de passar sis anys per tornar a la màxima competició europea del voleibol i ho han fet com a primeres classificades de grup. L’equip, liderat per Pascual Saurín, va tancar abans d’ahir una fase de classificació brillant amb un equip en el que hi han participat 5 jugadores catalanes i el tècnic del programa femení català GET Blume, Miguel Fuente, com a assistent.

Alegria, llàgrimes i emoció és el que es va viure al pavelló Multiusos de Guadalajara. Un pavelló que els últims anys ha recollit llàgrimes de tristesa després de quedar fora, en alguna ocasió per molt poc, de la classificació per Europa. Les ‘Leonas’ han fet història en el voleibol espanyol i com a primeres de grup després de tancar una fase prèvia amb una victòria per 3-0 davant Letònia. Un objectiu que ‘tenim des del 2013’ explica Pascual Saurín, el seleccionador espanyol femení, i que apunta que s’ha assolit ‘després de passar per moltes dificultats, com un canvi generacional, però gràcies a la cerca individual de cada jugadora per un nivell competitiu més alt i complementat amb un llarg treball cada estiu’.

La selecció espanyola de voleibol femení va iniciar el llarg viatge del preeuropeu el passat mes d’agost, quan va disputar les primeres quatre jornades de les sis que completen la fase prèvia. Les de Saurín van guanyar 3-0 davant Letonia, i 3-0 i 3-1 amb Bòsnia Hercegovina, però van caure davant les potents romaneses també per la màxima. Els resultats eren optimistes de cara a les dues jornades pendents del mes de gener, ja que la classificació en segona posició donava opcions a les espanyoles. Com explica Saurín, ‘el treball fet durant l’estiu ens permetia dependre de nosaltres mateixes’. 

La gran sorpresa la va donar l’equip el passat 5 de gener quan, contra pronòstic, van lluitar fins a forçar el set de desempat per portar de Romania una victòria que els assegurava el bitllet a l’europeu a falta d’una jornada i, amb tota probabilitat, ser líder del grup F. Un partit brillant ‘que sabíem que era clau per poder classificar i estar més tranquil·les al no jugar-nos-ho tot a l’últim partit’, explica Aina Berbel, central del DSV CV Sant Cugat. Però el partit també va tenir conseqüències negatives, en aquest cas per Patricia Llabrés, lliure del Minis Arluy VB Logroño, que va patir una lesió que ha impedit que segueixi amb la selecció i no hagi disputat l’últim partit. Tot i així, Llabrés explica que ‘va ser una experiència inoblidable. Quan va acabar el partit l’única sensació que vaig tenir va ser d’orgull per l’equip. Vaig abraçar a les companyes, vaig plorar i vaig saltar d’alegria, ni me’n recordava de la lesió’.

Tothom creia en la classificació, ‘tot i que sabíem que era molt difícil guanyar a Romania’ com apunta la lliure catalanaD’igual manera pensa la seva companya Mabel Caro, central del CVB Barça, que diu que els ‘va agafar per sorpresa classificar-nos matemàticament a la penúltima jornada perquè Romania és un rival molt difícil’, o com Maria Segura, receptora del Dresdner SC 1898 alemany, que afirma que ‘han estat molts anys perseguint aquest objectiu i sabia que aquest any era sí o sí’. A partir d’aquí tot ha estat alegria, felicitat, orgull i satisfacció. Fins i tot el tècnic de la Blume, Miguel Fuente, estava convençut de les possibilitats d’aquest equip i assegura que si ‘ja ha estat espectacular (la classificació) acabant-me d’incorporar, m’agradaria poder sentir exactament el mateix que ha experimentat la gent que s’ha desviscut per aquest projecte des de l’inici’. Miguel Fuente va ser designat com a assistent de la selecció el passat mes de desembre i ha desenvolupat tasques de preparació i anàlisi de partits així com l’assistència en entrenaments.

Per Sílvia Araco, col·locadora del CVB Barça ‘és un privilegi formar part d’aquest equip’, Llabrés ho descriu com ‘un orgull i una gran satisfacció’, mentre que Berbel diu que la paraula per descriure la sensació és ‘felicitat’ i apunta que la classificació ‘era un somni de totes les de l’equip’. Però, quina ha estat la clau de l’èxit? Entre les jugadores la paraula més repetida és la de ‘lluita’, però també apunten, entre elles Mabel Caro, a ‘l’experiència que hem anat guanyant els últims anys’. Maria Segura diu que el principal motiu ha estat ‘el compromís, la il·lusió i el treball dur’, però apunta que ‘Pascual Saurín ha estat la persona que ha confiat en nosaltres i el que ens ha portat fins aquí. Sense ell no ho haguéssim aconseguit’, afirma. Per Miguel Fuente l’èxit rau ‘en la perseverança, tant del cos tècnic com de les jugadores. Són moltes hores de feina creient en un projecte que al principi era complicat per llunyà’. Pel seleccionador espanyol aquesta classificació és ‘l’evolució d’un equip ambiciós’.

El proper dia 23 de gener es realitzarà el sorteig de grups de cara al Campionat d’Europa que es disputarà del 23 d’agost al 8 de setembre entre Polònia, Hongria, Eslovàquia i Turquia, aquesta última seu de les semifinals i finals, amb els 24 equips classificats. Per tant, encara queda molt per a la competició, però com explica Araco ho afronten amb ‘molta il·lusió i pensant en més treball i més dur’. La col·locadora del Barça creu que ‘ha costat molt aconseguir aquest premi, així que de cara a l’estiu hem de venir conscienciades del que ha costat aquesta oportunitat i no desaprofitar-la’. Saurín explica que ‘a nivell intern es contava amb aquesta planificació i estan pendents de tancar compromisos internacionals, a part de la Golden League’ que ajudin a preparar la competició europea. Tot i això, apunta que el més important del Campionat d’Europa és que ‘s’ha d’aprofitar per l’evolució de les jugadores i, sobretot, gaudir-lo’.

El paper de Miguel Fuente, tècnic responsable del programa GET Blume femení

Miguel Fuente porta 5 anys involucrat amb diferents dinàmiques de la Selecció Espanyola, i tot i que havia estat algunes vegades a les concentracions de la selecció a Sant Cugat, aquesta és la primera convocatòria oficial amb l’absoluta. Per ell formar part de la fase prèvia ha estat ‘increïble’, perquè ‘estar en un entorn competitiu tant alt t’ensenya i motiva a fer un millor treball en el teu dia a dia’. Comenta que ha estat molt senzill formar part de l’equip, ja que el cos tècnic són ‘gent molt propera’. ‘Estaria encantat’ d’anar amb la selecció al Campionat d’Europa, ja que seria ‘un dels millors llocs on desenvolupar-me com a tècnic, però crec que el treball del grup està per sobre les individualitats i no importa si hi vaig jo o no perquè ja em sento i em sentiré part d’aquest projecte’. El que Miguel Fuente té clar és que sempre que la RFEVB el necessiti com a tècnic ‘igual que fins ara, i sempre que pugui, poden comptar amb mi’.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll to Top