Reunió entre Paravolley Europa i la Federació Catalana de Voleibol

Primeres llavors per implantar el paravòlei a Catalunya

Fa prop de sis anys, el CV Martorell va rebre la visita de dos jugadors de paravòlei, esport que aglutina diverses disciplines de voleibol per atletes amb discapacitat. “Ens van preguntar si ens podia encaixar que entrenessin a casa nostra. A nosaltres ens va encantar la idea”, explica la Maria Victoria García Sánchez, vocal del club i que juntament amb el jugador Lluis Torró, lideren el projecte de paravòlei del CV Martorell. Més de cinc anys després el club manté un equip integrat per sis persones, que duen a terme un entrenament setmanal i somien amb la creació de nous clubs amb els que poder organitzar competicions.

El nostre objectiu sempre ha estat donar a conèixer aquest esport. Anem a congressos, impartim xerrades a les universitats, visitem hospitals i centres de rehabilitació com l’Institut Guttmann per fer voluntariat i visualitzar que la pràctica del vòlei és possible encara que siguis una persona amb alguna amputació o malaltia que t’impedeixi practicar vòlei convencional”, afegeix la Maria Victoria. També han fet viatges: “L’any passat vam anar a Itàlia per fer un cap de setmana per jugar a vòlei platja asseguts i l’experiència va ser molt maca. El problema amb el que ens trobem és que encara no hi ha equips per a poder competir”.

En aquest sentit, la presidenta de la Federació Catalana de Voleibol, Maribel Zamora s’ha reunit amb Nello Calleja, director general de Paravolley Europa, en el marc de la ronda de contactes que està mantenint amb diferents agents per iniciar el paravòlei a Catalunya. L’objectiu de la trobada ha estat establir ponts de comunicació i trobar punts d’unió que permetin crear sinèrgies i la consolidació, en el temps, d’aquesta modalitat esportiva a casa nostra.

La voluntat de l’ens federatiu català és organitzar la primera competició de paravòlei durant la Setmana Catalana de l’Esport que organitza la Unió de Federacions Esportives de Catalunya durant el mes de juny. A més del contacte de Paravolley Europe, també es compta amb el suport de Sitting Volley Sevilla, que promou les diferents seccions del paravòlei a Espanya.

Maribel Zamora, presidenta de la Federació Catalana de Voleibol, va poder conèixer de primera mà, a la reunió amb Calleja, el funcionament de les competicions de paravòlei, així com els agents necessaris per a organitzar-les, el que permetrà començar a treballar en esdeveniments futurs de paravòlei a Catalunya i a la resta d’Espanya. A nivell europeu el paravòlei està totalment desenvolupat en països com Itàlia o França, i ha estat implantat a d’altres com Eslovènia o Polònia. A nivell mundial, existeix la World Paravolley que engloba les organitzacions d’Àsia i Oceania, Àfrica, Europa i la panamericana.

El paravòlei inclou tres pràctiques diferenciades del voleibol: sitting volley, beach paravolley i beach sitting volley. El sitting volley és actualment disciplina paralímpica. A Espanya, l’associació Sitting Volley Sevilla tenen acord amb Paravolley Europa (PVE) per desenvolupar aquesta disciplina a Espanya, però a nivell històric el club que més destaca és el CV Martorell que també acull i dona difusió a aquesta pràctica inclusiva.

A nivell europeu la pràctica del sitting volley està totalment implantada i regulada per Paravolley Europe. Alguns dels principals actes previstos són la Champions Cup masculina que es disputarà a Dresden (Alemanya) i la Golden Nations League femenina de Sempeter (Eslovènia) que es disputaran a finals d’abril. Pel que fa a vòlei platja, la propera competició és el Beach ParaVolley Marathon – Sitting & Standing de Bibione, a Itàlia, del 12 al 14 de maig.

A la reunió, per començar a organitzar activitat a Catalunya de paravòlei han assistit Dani López i Juan Bosco, de Sitting Volley Sevilla; Victoria Georgieva, PVE Media Delegate; Álex Pérez, president de la comissió d’Acció Social de la Federació Catalana de Voleibol; Maribel Zamora, presidenta de la Federació Catalana de Voleibol, i Óscar Novillo (gerent), Esteban Quifet (tècnic d’esdeveniments) i Helena Rigol (responsable de comunicació) de la Federació Catalana de Voleibol.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Desplaça cap amunt