“Només som persones que volem practicar esport”: la lluita dels Panteres Grogues contra la discriminació

En poliesportius on s’hi juga a vòlei o qualsevol altre esport, jugadors dels Panteres Grogues s’han trobat algun cop amb comentaris com “maricón”, “golpeas como una nena”, o mirades que incomoden a persones que només volen competir. És el clam que llença Toni Travieso, vicepresident del club barceloní, que advoca per una societat que tingui una major educació i, alhora, formar a tècnics de forma respectuosa per tal de no ferir sensibilitats dins un col·lectiu que només vol ser acceptat mentre practica esport.

Creat el 1994 a les platges de Barcelona a través del voleibol, els Panteres Grogues són un club esportiu dirigit, principalment, al col·lectiu LGTBIQ+, que no discrimina a ningú per la seva condició u orientació sexual. Des de la seva constitució com a club l’any 2000, ha anat creixent de forma exponencial fins a comptar avui en dia amb més de 1.800 socis, organitzats amb aproximadament 30 seccions diferents, la majoria d’elles esportives. La branca més nombrosa és la del vòlei, que compta amb una quinzena d’equips, dels quals quatre són federats, dos sèniors i altres dos amateurs mixtes.

“Aquí rebem amb els braços oberts a qualsevol persona que desitgi fer esport, independentment de la seva qualitat o condició física”, explica Travieso. Els diferents equips de voleibol compten amb esportistes que, com a principal premissa, buscaven sentir-se a gust fent l’esport que els agrada, i és el que han trobat en els Panteres Grogues.

Cal destacar que el voleibol és un dels esports on hi ha un menor índex d’atac contra aquest col·lectiu, “però que, tot i així, segueix existint avui en dia”, destaca Travieso. “Si abans dels nostres partits hem d’explicar que l’equip compta amb noies i nois transsexuals, gais, lesbianes o no binaris, és que tenim un problema, perquè no està normalitzat dins la societat”. Amb aquesta premissa treballa de cara al futur el conjunt barceloní, l’objectiu del qual resideix en no haver de diferenciar-se de la resta de clubs, senyal amb la qual podria explicar-se una societat més igualitària.

Segons Toni Travieso, és fonamental que en l’elit de l’esport apareguin figures LGTBI per regularitzar aquesta situació. “Els patrocinadors i les directives dels clubs no els permeten mostrar-se tal i com són, per això hi ha tants pocs casos coneguts”, opina Travieso.

La junta directiva dels Panteres Grogues compta tots els mecanismes creats per si, alguna persona que arribi al club, se sent discriminada, actuar d’arrel per denunciar aquesta agressió. “Són coses que passen més sovint del que ens agradaria, però tots hem de posar el nostre gra de sorra per evitar-ho i disminuir-ho el màxim possible”, apel·la el dirigent. 

Amb la ferma idea de normalitzar i fer visible aquest col·lectiu, els Panteres Grogues han rebut suport de vàries empreses amb les quals han establert diferent tipus d’acords. És el cas de la marca alemanya Puma, que proporciona l’equipament tèxtil del club cada temporada per a totes les disciplines esportives. També han signat un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per garantir els drets de les persones LGTBIQ+ a través de diferents actes esportius populars.

Travieso va participar en el primer Congrés Internacional de Voleibol de la FCVb organitzat el passat setembre. El president de la secció de voleibol dels Panteres Grogues va realitzar una ponència en la qual tractava la situació les persones LGTBIQ+ en el món de l’esport. Des de l’ens federatiu es continuen establint lligams amb els Panteres amb la voluntat de seguir conscienciant a tots els esportistes a conèixer el nivell de sensibilització que comporten aquests temes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Desplaça cap amunt