On es forgen els esportistes del futur

Són les vuit del matí a l’Institut Joaquim Blume d’Esplugues de Llobregat. A aquesta hora, 16 noies i 14 nois d’entre els 14 i els 18 anys, ocupen ja els seus llocs a l’aula, llocs que no abandonaran fins a migdia. No canviaran d’aula, tindran un esbarjo més curt de l’habitual i realitzaran classes de 45 minuts seguides. Tot per a optimitzar al màxim el temps d’estudi perquè a partir de les 12 hi haurà més treball però en un escenari totalment diferent.

De l’aula a la pista o el gimnàs on s’exercitaran una mitjana de quatre hores més al dia. Així és una jornada tipus dels i les integrants del programa de tecnificació GET Blume. “És una aposta per un estil de vida on es pot compaginar l’esport d’alta exigència amb la vida acadèmica. És el futur del que ha de ser un esportista d’alt rendiment”, explica Miguel Fuente, coordinador del programa d’alt rendiment i responsable del GET Blume femení.

El programa, que pertany a la Secretària General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i la part tècnica del qual assumeix la FCVb, té com a objectiu potenciar la participació internacional d’esportistes formats en el centre de tecnificació i nodrir a les màximes categories d’esportistes formats a Catalunya. L’exigència és alta. “Quan comencen el programa els costa més el tema disciplinari, el rigorós que és el dia a dia i la càrrega d’entrenaments. Això succeeix el primer any o els primers mesos. A partir d’aquest moment d’adaptació el que més pateixen és el volum acadèmic, assumir les tasques amb la vida que porten. Això succeeix especialment a batxillerat, quan la càrrega d’estudis és molt forta”, explica Fuente, que porta ja nou anys al capdavant del programa femení i ha viscut de primera mà l’evolució de les seves pupil·les. “Evidentment quan marxen són persones diferents que quan arriben. Entren sense un coneixement clar del que es trobaran, ho van descobrint. Però és que quan comencen comparteixen rutina amb gent que ja està a la selecció. Això significa una maduració increïble, més si els compares amb gent de la seva edat. Assumeixen molta responsabilitat i viuen una maduració molt positiva”.

30 joves voleibolistes formen part del programa de tecnificació GET Blume on es treballa una educació integral dels esportistes. “És una aposta per un estil de vida on es pot compaginar l’esport d’alta exigència amb la vida acadèmica. És el futur del que ha de ser un esportista d’alt rendiment”, explica Miguel Fuente, coordinador del programa.

Perquè tot això sigui possible i funcioni a la perfecció, el programa disposa d’un equip propi per a categoria femenina i un altre per la masculina. Cada grup té dos entrenadors principals, responsables de grup i un assistent. A més comparteixen preparador físic i disposen de tot l’equip de serveis mèdics que proporciona la Residència Blume: metges, fisios, osteòpates, podòlegs, psicòlegs…El suport administratiu l’assumeix la FCVb. Tot això enfocat exclusivament per a donar suport als i les joves perquè puguin donar el millor de si en aquest programa d’educació integral de l’esportista. “En total podem fer unes nou sessions d’entrenament cada setmana i el cap de setmana toca competició ja sigui com a grup Blume o amb els seus respectius clubs”, afegeix Fuente. Com a dada, la temporada passada l’equip femení de la Blume va conquerir la Lliga de Primera Divisió Catalana sènior, mentre que en categoria masculina van ser subcampions.

Cada any, entre maig i juny, els nervis afloren. Toca fer la revisió de la beca per objectius que marca el Consell Català de l’Esport i es configura el grup del pròxim any. Quines aptituds ha de tenir un bon candidat? Moltes, encara que Fuente destaca dues especialment: “Constància i una tolerància a la frustració alta. La competitivitat d’estar mesurant el teu nivell constantment fa que els objectius no s’acabin d’aconseguir perquè el llistó sempre s’eleva. La pujada contínua d’objectius és la manera de mesurar el rendiment, per això cal ser molt fort mentalment”.

Voluntat, mentalitat i valors són tres conceptes bàsics a la Blume. Perquè els que estan ja en el quart i últim any del programa han de remar en el mateix vaixell que els que comencen a primer. “Sense els i les petites això no tira i aquest sentiment de responsabilitat, de treballar en grup, de ser un equip, és el nostre principal valor”, conclou Fuente.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Desplaça cap amunt