Creixement sense precedents al vòlei català

La Federació Catalana de Voleibol arriba als 1.376 equips i s’apropa a les 20 mil llicències

El voleibol català es troba en un moment de creixement sense precedents, consolidant-se com un dels esports amb més projecció al país. Després d’una dècada marcada per l’augment continuat de participants i entitats, la temporada 2024-2025 es presenta com la més gran en la història del voleibol català. El nombre total d’equips ha assolit la xifra rècord de 1.376, amb un increment de 178 equips respecte a l’any anterior, una tendència de creixement que s’ha anat consolidant en els darrers anys, especialment des de la represa post-pandèmia.

Una dècada de creixement imparable

Des del 2014, el vòlei català ha anat augmentant de manera constant en termes de participació. En els últims 10 anys s’ha produït un increment espectacular d’esportistes i equips. La temporada passada (2023/2024) ja es va marcar una fita amb 1.198 equips, i enguany, amb l’arribada a 1.376 equips, aquest creixement ha superat totes les previsions.

Aquestes xifres representen un augment acumulat d’equips de més del 54% des de l’inici de la dècada, un èxit atribuït a la promoció intensa de l’esport base i a la creació de noves competicions adaptades a totes les categories, tant masculines com femenines.

El creixement del voleibol català des de la pandèmia ha estat especialment notable. L’any 2021/2022, quan les competicions van reprendre amb més normalitat, el nombre d’equips era de 893, i en tan sols quatre temporades, aquesta xifra ha crescut en 483 equips fins a situar-se en els 1.376 actuals. Aquestes dades mostren una clara recuperació i un impuls extraordinari a mesura que la situació sanitària es va estabilitzant.

A nivell de categories, els increments més destacats es troben en les competicions femenines. La categoria juvenil/cadet femení ha passat de 242 equips el 2021/2022 a 400 equips aquesta temporada, amb un creixement de 54 equips només aquest darrer any. La categoria aleví ha registrat un dels augments més destacables, amb un creixement de 41 equips, passant de 56 a 97 equips en un any.

En l’àmbit masculí, el juvenil masculí ha augmentat en 16 equips, situant-se en 80 equips per a la temporada 2024/2025, mentre que la sènior masculina ha registrat 11 equips més, passant de 84 a 95 equips en l’últim any.

Expansió territorial i nous clubs

Aquest creixement no només es reflecteix en el nombre d’equips, sinó també en la creació de nous clubs arreu del territori català. La Federació Catalana de Voleibol comptarà amb 13 nous clubs per a la temporada 2024-2025, que aporten un total de 130 equips. Això suposa l’increment d’unes 1.600 noves llicències entre jugadors, entrenadors i personal tècnic, reforçant la presència del vòlei en zones on abans tenia una implantació menor.

A la ciutat de Barcelona, quatre nous clubs s’incorporen al panorama competitiu: la Secció Esportiva Comunidad La Salle Bonanova, la Fundació Privada Sadako, el Club Esportiu Roca Sant Martí i el CE Claror Can Caralleu, sumant un total de 10 equips. La Salle Bonanova lidera aquest grup amb un 70% dels equips de nova creació a la capital catalana.

A la província de Barcelona, destaquen el CV Berga amb set equips, i dos nous clubs de Sabadell, l’AFA Institut Ferran Casablanques i el Safa Anosda Sabadell, que contribueixen amb equips femenins a les competicions cadet i juvenil.

Per altra banda, el voleibol també s’estén a les Terres de l’Ebre i la província de Tarragona, on apareixen nous clubs com el Club Vòlei La Selva, el Club Vòlei Cambrils i el CV Batea, que participen principalment en categories femenines i alevins. Finalment, la província de Girona veu el naixement de la Unió Atlètica Tossa, amb equips masculins i femenins.

Futur brillant per al vòlei català

Aquestes xifres no només reflecteixen el creixement actual, sinó que també apunten cap a un futur prometedor per al voleibol a Catalunya. Amb la incorporació de nous clubs, l’augment de llicències i la consolidació de categories tant masculines com femenines, el vòlei es consolida com una de les disciplines esportives amb més capacitat de creixement a nivell federatiu. La temporada 2024-2025 promet ser històrica, no només per les xifres rècords, sinó també per l’expansió territorial i l’arribada de nous practicants.

Com la presidenta de la Federació Catalana de Voleibol, Maribel Zamora, ha destacat, “aquest creixement demostra la capacitat del voleibol català per adaptar-se a les noves realitats i continuar atraient esportistes, tant joves com veterans, consolidant-se com una referència esportiva a tot el territori”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Desplaça cap amunt