Camí a la Selecció Catalana 

Molts adolescents amants del voleibol, ja sigui de categoria masculina o femenina, aspiren a representar un dia a la Selecció Catalana en el Campionat d’Espanya de Seleccions Autonòmiques (CESA). Tot i que només uns quants escollits poden arribar a formar-ne partser part de l’experiència és un somni per a centenars de joves que es presenten a les proves d’accés.  

A la primera convocatòria d’aquest curs, més de 250 jugadors i jugadores de Primera Divisió infantil i cadet s’han presentat a les proves. Un total de 38 clubs, de les 4 províncies catalanes, han aportat jugadors a les proves d’accés. Només el CV Barberà, el Club Natació Sabadell, el CV Sant Pere i Sant Pau, el CV Martorell, el CEVOL Torredembarra i el CV Vall d’Hebron han aportat esportistes tant de categoria masculina com femenina en les dues categories. Dels 38 equips que han aportat jugadores a les primeres proves, 28 d’ells compten amb jugadors a les seves files que formen part del programa ARC de la GET Blume

Abans de conèixer les aptituds com a jugadors i jugadores de voleibol sobre la pista, els tècnics responsables de les seleccions catalanes mesuren a tots els esportistes per conèixer la seva alçada, l’abast a una mà i també la seva capacitat de salt. Un cop compten amb les dades corresponents, els futuribles seleccionats duen a terme exercicis amb pilota de caràcter individual i també per equips. Tot això ho duen a terme els quatre responsables de les Seleccions Catalanes: el seleccionador femení, Miguel Fuente; la seva tècnica auxiliar, Esther Carrascosa; el seleccionador masculí, Israel Martín, i el seu tècnic auxiliar, Diego Rodríguez.

Segons els propis responsables de les seleccions masculines i femenines, preferiblement, les condicions que un jugador ha de tenir per poder formar part del grup són: alçada, envergadura, agilitat i un bon esperit d’equip, és a dir, passar per davant el grup a l’individu. ‘Ens agrada poder tenir tot tipus de jugadors per comptar amb una plantilla el més completa possible’, explica el tècnic del femení, Miguel Fuente.  

Els que més inquiets processen tota l’acció son els esportistes, que acumulen grans quantitats de nervis abans de trepitjar la pista per primer cop. ‘Recordo que no parava de tremolar, perquè volia entrar a formar la selecció i passar a ser part activa del grup’, explica Àlex Pérez, jugador del Vikings Volei Prat, que ha participat dos anys amb la selecció i ara forma part del grup de la Blume. ‘Tot i que ens coneixíem entre tots nosaltres d’enfrontar-nos sovint, quasi ni ens dirigíem la paraula dels nervis que passàvem, ja que tothom volia fer-ho bé i destacar’, afegeix el jove jugador. 

Després de les dues primeres concentracions, que són obertes per a tothom, els seleccionadors fan un tall per descartar a centenars d’esportistes. Els que encara romanen amb l’equip, duen a terme durant pràcticament 7 mesos fins a una desena de concentracions amb la selecció, que cada cop va reduint-se més per acabar de confeccionar l’equip final. La setmana abans de l’inici del CESA, els que encara romanen a la llista de preselccionats, duen a terme diversos entrenaments intensius per preparar l’esdeveniment. Aquella mateixa setmana també es donen a conèixer els noms de la llista que representarà Catalunya al CESA. ‘Vaig començar a donar salts d’alegria, no parava d’explicar-ho a tota la meva família i, fins i tot, em costava dormir de la il·lusió que em feia’, assenyala Pérez després de que fos escollit. El jove jugador va lesionar-se just abans de l’inici del torneig, però va ser-hi per ajudar i animar als seus companys, a qui considera una família. ‘Poder ser allà ja és un premi, i n’estic més que agraït de formar part d’aquest grup’, tanca. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Desplaça cap amunt